Amânatul învățării/ameliorării francezei
=
o acțiune cu consecințe pe termen lung

Maria BARNA
Cursuri de limba franceza pentru expati
Program de pregătire Româna la BAC-ul francez

Cat costa o sedinta de franceza? Sau cat costa un curs de franceza? Sunt primele intrebari pe care mi le pun multe persoane - de obicei, indecise, daca chiar e cazul sa se apuce sau nu de invatat franceza. Cu unele dintre aceste persoane, discutia se incheie dupa calculul aritmetic al pretului unui curs, cu altele se continua si, de multe ori se incheie cu inscrierea pentru o formula de curs.

Nu-mi propun sa dezbat despre cum invat eu oamenii sa vorbeasca franceza in X sau Y ore - ar putea suna a lauda - dar nu pot sa nu repet pentru a mia oara ca invatatul francezei, mai ales cand traiesti in Franta, nu mai e o optiune, ci o obligatie.

Despre cat costa amanatul invatarii francezei, ei, aici ar fi de discutat si de calculat nu numai in cifre, dar si in ani pierduti si greu recuperabili din punct de vedere profesional. Traim in secolului tehnologiei avansate si, cred ca nu e domeniu in care sa nu se inoveze si progreseze cu viteza uimitoare. Deprofesionalizarea, in ciuda unor ani de experienta acumulati, este un proces care se petrece mult mai rapid decat cel de profesionalizare. Simplul motiv ca amanam invatatul francezei sau ne aburim cu manevrarea a 20 de cuvinte, ne impiedica sa transferam competentele dobandite cu greu.
Dar, exemplele pe care le-am intalnit deja in practica se vor dovedi mai relevante decat toata teoria.

Categoria I: "demandeur d’emploi", inscris la pôle emploi. In ciuda CV-ului care arata experienta dintr-un anumit domeniu de activitate, in ciuda echivalarii diplomelor, a traducerii si a legalizarii lor, functionarul catadicseste cu greu sa te programeze la interviu. Motivul: din dosar lipseste o piesa - optionala, de altfel - care sa ateste ca stapanesti minim de franceza pentru o conversatie. Acel DILF - adica Diplôme Initiale de langue française - care se obtine destul de facil, dar de care multi n-au auzit. Intre timp, muncesti la negru, accepti orice "job-uri", fiindca facturile si chiria trebuie platite, dar cand in sfarsit ai intalnirea de la pôle emploi - de importanta careia multi nu sunt constienti - faci eforturi sa injghebi cateva propozitii simple, dai mult din maini si explici prin interjectii. Rezultatul: 10-15 minute de intrevedere, in loc de 30, dosarul tau aruncat in ultimul sertar pentru urmatoarele 6 luni, sau defintiv. Pentru functionarul plictisit de la pôle emploi e clar ca te multumesti cu munca la negru si, nu e nici el fraier, in conditiile economice actuale sa-ti faca vreo propunere. Si, cum sa te prezinte unui posibil angajator? Ca vorbesti in interjectiile din franceza?
La ce bun anii de experienta in domeniul medical, informatic sau bancar, daca muncesti pe ore de menage/repassage sau scoti pubele de la blocuri?
Care sunt consecintele pe termen lung? Stagnarea, munca umilitoare la negru, pierderea respectului de sine si deprofesionalizarea. Cat costa toate astea?

Categoria II: persoane care sunt incadrate in munca, dar mult sub nivelul lor de pregatire. Vad in jurul lor colegi, nu neaparat mai buni profesional, care avanseaza in cariera - si nu am in vedere doar francezii, pe piata de munca din Franta gasesti toate natiile de care nu ai auzit in tara ta. Acelasi motiv stupid: franceza. Nu poti sa iti sustii un punct de vedere sau o faci neconvingator, pe un ton artificial si cu un accent obositor pentru cei care asculta, nu poti sa faci propuneri si sa le promovezi pentru ca vocabularul restrans din franceza nu iti permite aceste extravagante lingvistice. Te mai prefaci in week-end ca citesti un articol, te mai uiti la televizor, sperand sa mai prinzi niste cuvinte dar, ameliorarea francezei nu se produce. Motivul: oricat de usoara le-ar parea unora aceasta limba, ea nu poate fi invatata din zbor sau furata de la televizor.

Care sunt consecintele pe termen lung? Cresterea sentimentului de persecutie (seful francez are ceva cu mine) influenteaza proportional scaderea stimei de sine. Cat costa asta?